Résumé - Pedigree - Gallery- Progeny

Noora

You are a gift from heaven
On earth you give me wings
And even angel envy
The joy such freedom brings

*

När Noora kom till världen så föddes hon nästan rakt in i en människofamn, och än så skulle hon nog gärna vara kvar i den. Hon älskar att bli bortskämd med kramar och kan stå och gosa och prata i evigheter, aldrig får hon nog. Ta med henne till vardagsrummet och bjud på kaffe – hon skulle vara en självskriven gäst. Hon blir nästan ledsen när hon inte får följa med. Noora är den raka motsatsen till sin mor som är en riktig häst. Noora är mera en människa.

Jag hade köpt Nooras mamma Nasaska då Noora nästan var ett år gammal, och såg henne för första gången på den arabhästutställning jag skulle visa Nasaska på. Hon var en riktig skönhet, om än lite valpig, men man såg vilken vacker häst det skulle bli av henne. Hon vann sin klass med guldpoäng och jag var så stolt över Nasaskas vackra dotter.

Några år senare så tog jag även Noora på foder, efter ett år köpte jag henne. Hon har alltid varit ett busfrö som hela tiden har ett hyss i beredskap. Man vet aldrig riktigt vart man har henne. Ständigt med öronen framåt och med en enorm arbetsvilja blev Noora en av de roligaste hästar jag någonsin ridit. Hon lärde sig saker på nolltid, och det började bli svårt att hitta på svåra tricks, allt var för enkelt för Noora. Det svåraste var att hon överlistade mig. Hon använde sin sluga list för att komma undan, och sin charm för att jag skulle låta henne göra det.

Med henne har jag provat på lite av allt möjligt – körning, terränghoppning, voltige och allt jag då inte trodde jag skulle göra någon gång i mitt liv. Noora är så positiv till allt nytt, så allt var så enkelt med henne. Hon har även tävlat flitigt i dressyr, hoppning och distans med bra resultat – om hon inte busade bort sig förstås. Hon stod alltid med en finurlig min innan en ritt och jag undrade mest hela tiden vad hon nu skulle hitta på för dumheter. Men hon har aldrig varit elak. Tvärtom så är hon den mest genomsnälla häst man kan tänka sig, och hon blir helt förtvivlad om man blir arg på henne

Noora har också - som många andra ston - ett riktigt humör! Hon har otalet gånger stampat ilsket med foten i marken när hon är less på något eller när hon verkligen vill något men inte får som hon vill. Visst har jag kommit i konflikt med Noora, men de har varit snabbt övergående. Vi tjejer förstår oss på varandra, och Noora är lätt att prata med.

Noora har genom åren haft fler profiler än jag haft hästar. Jag vet aldrig riktigt vilket humör hon kommer vara på, om hon ska busa med mig eller ens följa med ut på en ridtur. Om hon ska vara en dressyrstjärna eller börja bjuda mot de vita dressyrstaketen. Om hon ska vara en busig unghäst eller en förståndig gammal dam. Det är bara Noora i ett nötskal.

Numera är Noora mest avelssto, en lat sådan! Med åren har hon förändrats radikalt från att vara ett ystert höns till en lugn dam som gäspar bara man yttrar ordet ”träna”. Hon är nog rätt unik, för hon är väldigt snäll mot sin son, men hon bryr sig inte nämnvärt om att ta hand om honom. Ansvaret har hon dumpat över på sin egen mamma som moderligt har tagit sig an uppfostringen. Noora är fortfarande den genomsnälla häst hon alltid varit, om än mycket lugnare – och latare! Hon har ännu många sidor att visa, och upphör aldrig att förvåna mig. Vore hon människa skulle hon nog vara skådis. Idag är hon Noora – imorgon är hon Marilyn Monroe.